Sündmused

08.
veeb
Talvepäev 2020 Põllumajandusmuuseumis

Seekordne Eesti Tõlkemagistrite Liidu talvepäev toimus 8. veebruaril Põllumajandusmuuseumis, Tartu külje all ajaloolises Ülenurme mõisas. Päev tõotas tulla nii vaimselt kui käeliselt tegus, sest programm nägi ette traditsioonilist leivaküpsetamist, terminoloogiaalast seminari ja huviküllast muuseumiekskursiooni.

Kuna eelmisel õhtul oli lõpuks ometi maha tulnud selleaastase olematu talve kauaoodatud lumi, siis sobis päeva alustamine soojas leivatares nagu rusikas silmaauku. Tulikuumaks köetud ahju kõrval said kõik kohaletulnud käe tainaseks, vormides suuri kaitsva ristimärgiga leivapätse ja väikseid isikupärase kujundusega kakukesi. Töötoas paljastati meile hea leiva saladused ja pagasina võtsime kaasa nii leivaretsepti, küpsetamiseks vajalikud juhtnöörid kui ka kamalutäie juuretist, mille abil kodus ehtsast haputainast järjest uusi pätse valmistada. Leivapealseks valmistasime soojast 35% vahukoorest omatehtud võid. See õnnestus ainult tänu kõikide koostööle, sest kui tavaliselt saab koorest vaid paariminutilise raputamise järel kollane ja kreemjas määre, siis seekord otsustas ta visalt meie ponnistustele vastu panna.

Söögivalmistamisele järgnes väljateenitud lõuna, mis pakkus traditsioonilisi kodumaiseid maitseelamusi. Loomulikult mekkisid kõige paremini just enese tehtud hõrgutised – ahjusoe leib leib ning suussulav või.

Pärast lõunasööki dislotseerusime muuseumi mõisakompleksi häärberihoonesse, et kuulata väga huvitavat ettekannet, kus Ülle Sihver Eesti Maaülikoolist tutvustas meile ülikooli keelekeskuse ning veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse terminikomisjoni tööd. Kuulsime mõtteteri selle kohta, mis oleks parim viis terminiloomega tegelemiseks, ja saime ragistada oma ajurakke, otsides erinevusi terminite vahel nagu bio-, ring-, rohe- ja sinimajandus või kestlik ja säästev. Seminar oli hariv ja meeleolukas ning rõõmustav oli teada saada, et Maaülikooli keelekeskus ootab meelsasti päringuid ja aitab nii palju kui võimalik terminite õige kasutuse ja ühtlustamise külje pealt.

Päeva lõpetuseks ootas meid muuseumiekskursioon, kus nägime erinevaid mõisahooneid ja reisisime läbi kompleksi ajaloo. Muuhulgas saime uusi teadmisi põllumajandustehnika, maaviljelusviiside, teraviljakasvatuse ja mesinduse kohta.

Kokkuvõttes oli väga tuumakas päev, kus sai ennast nii vaimselt kui füüsiliselt turgutada. Täname kõiki korraldajaid ja osalejaid!

Pildigalerii leiab siit.